Zoeken
 • Demi Viring

#3 Het eerste echte gesprek en onze wensen


Op 3 juli 2021 hadden onze donorvriend (zo noemen wij hem) (hij/hem), Thécla en ik een uitgebreid telefoongesprek. Voorafgaand hadden we veel contact op whatsapp en via e-mail. Hier rechts zie je een plaatje van onze groepsapp. Ik moet er nog steeds iedere keer om lachen als ik het zie. Ik had wat linkjes gestuurd van informatie die hij kon doorlezen en ook een lijst met vragen (vragen die ik online had gevonden) zodat we die met z'n drieën konden doornemen en daardoor veel konden bespreken.


Mocht je die informatie ook willen lezen, hierbij de linkjes:

- Meer dan gewenst -> LHBTI+ers met een kinderwens

- Rechten/plichten

- Donorcontract

- Algemene informatie 1, 2 en 3


De vragen die we onder andere besproken hebben zijn deze. Dit zijn dus niet vragen die vanuit ons komen maar meer algemeen zodat je goed kunt kijken of je met z'n drieën op één lijn zit.

 1. Hoe vaak ziet het kind de spermadonor? Iedere week? Op de verjaardagen? Nooit?

 2. Is de spermadonor bij de bevalling?

 3. Wanneer komt de spermadonor op kraamvisite? Als eerste of liever niet?

 4. Wie krijgt voogdij als er iets met jou en je partner gebeurt? Licht je diegene in over eventuele afspraken met de spermadonor en hoe?

 5. Wil je zaken vastleggen bij een notaris? Vind je dit een vereiste omdat het je een zeker gevoel geeft?

 6. Samen op vakantie met de donor, samen kamperen met jullie kinderen. Leuk of no way?

 7. Hoe gaat jullie kind de donor leren kennen? Als kennis, donorvriend, familie of vader? Of niet? Later? Snel?

 8. Wat wil je met zijn familie van doen hebben? Is het gewenst als zijn zus op bezoek komt en zegt ‘wat leuk dat ik een nichtje heb, zal ik snel een keertje oppassen?’ Of zijn vader kaartjes stuurt met ‘wanneer kan ik mijn kleinkind zien’?

 9. Wanneer en wat vertel je aan vrienden en familie over de spermadonor?

 10. Mag de donor foto’s van je kind online zetten? Op Facebook bijvoorbeeld, of delen met familie? Wat vind je redelijk? Wat niet?

 11. Wil je meerdere kinderen van dezelfde donor? Heb je dat besproken?

 12. Beschrijf wat je de beste uitkomst zou vinden van jullie plannen voor een gezin met behulp van een spermadonor. Wat hoop je?

 13. Wie vertel je allemaal over jouw donorschap?

 14. Zou je ook een aanvullende verklaring willen tekenen zodat mijn partner het kindje kan adopteren?

Onze donorvriend had ook nog een aantal vragen bedacht en wij zelf ook. Het voelde erg fijn om dit met elkaar te kunnen bespreken. Op deze manier werd het toch weer wat meer concreet. Wat wij zelf sowieso graag wilden is een gesprek met een advocaat/notaris. Ik had na wat research Kim Smienk gevonden op internet. Zij is gespecialiseerd in relaties tussen cliënten met diversiteit in gender, seksualiteit en relatievorm. Dit sprak mij direct aan omdat ik direct het idee kreeg dat ze heel goed weet hoe alles rondom LHBTI+ rechten in elkaar zit. Dat was voor ons namelijk wel erg belangrijk; iemand die precies weet welke rechten en plichten wij hebben en wat verstandig is om op papier te zetten. Onze donorvriend vond het gelukkig ook een goed idee om haar in te schakelen om een contract op te stellen. In dit contract komt eigenlijk alles te staan wat te maken heeft met de spermadonatie, hoe de zwangerschap eruit gaat zien (niet het medische vlak natuurlijk want dat weet je niet van te voren haha) maar ook hoe de jaren na de bevalling eruit gaan zien. In principe zou je dit ook zelf kunnen regelen. Je kunt een voorbeeld van een donorcontract vinden op internet en deze aanpassen naar je eigen wensen. Dit vonden wij geen goed idee omdat we er dan niet zeker van zijn of alles goed erin staat en het fijne aan iemand die gespecialiseerd is, is dat die persoon precies weet waar wij over na moeten denken en wat ze aan ons moet vragen.


Denk bijvoorbeeld aan vragen als: is er sprake van co-ouderschap? Zien we en ons kindje onze donorvriend op vaste dagen? Wat vertellen we aan ons kindje? Is onze donorvriend financieel betrokken bij ons kindje? Er zijn echt enorm veel dingen waar je over na moet denken en waar je rekening mee moet houden. Uit het gesprek wat we hadden met onze donorvriend bleek al snel dat we daar helemaal hetzelfde over denken. Wij willen bijvoorbeeld graag alles open kunnen bespreken met het kindje en onze omgeving. We willen er geen geheim van maken dat ons kindje is verwerkt met een bekende donor en willen juist aan iedereen kunnen vertellen wie het is. We vinden het heel belangrijk dat ons kindje, waneer hij/zij/hen dat wil, de mogelijkheid heeft om alles te kunnen vragen aan onze donorvriend. Wij zien onze donorvriend ook niet alleen als donor maar juist als vriend die ons helpt met onze grote wens. Stel je voor dat wij bijvoorbeeld samen met hem op vakantie zouden gaan. Dit zouden wij dan niet doen omdat het onze spermadonor is en die mee moet als we iets leuks gaan doen met ons kindje. We zouden dat dan doen omdat hij zo'n goede vriend is geworden omdat we die innige band delen omdat hij onze spermadonor is. Het kan ook zo zijn dat we hem een paar keer per jaar zien en meer niet of alleen een keertje op een verjaardag. Alles is mogelijk en we staan open voor alles.


Communicatie is in dit geval ook extreem belangrijk. We blijven continu tegen elkaar zeggen dat mocht iemand (wie dan ook van ons drieën) ergens over twijfelen, we dat direct uitspreken en overleggen. Zo zorg je ervoor dat niets gek is en dat alles bespreekbaar is. Het voelde eventjes gek dat je aan de telefoon aan het praten bent over of hij drie dagen voordat er geïnsemineerd moet worden alsjeblieft even niet wil klaarkomen maar vier dagen ervoor juist wel. Ik had mij nooit bedacht dat ik dat ooit zou vragen aan een man. Maar goed, je wil het toch even zeggen want dat schijnt beter te zijn voor de kwaliteit van het sperma. Tijdens het gesprek moesten we ook heel vaak lachen om dit soort dingen. Uiteindelijk hadden we echt ontzettend veel besproken en leek het ons een goed idee om daarna af te spreken om elkaar in het echt te zien. Dit staat gepland voor morgen (zaterdag 24 juli) maar door wat omstandigheden hebben we het verplaatst naar een beeldbelgesprek in plaats van afspreken in het echt. Hierover zal ik de volgende keer natuurlijk ook uitgebreid schrijven. Volgende week woensdag (28 juli 2021) is onze afspraak met Kim en gaan we alles bespreken voor het donorcontract. Super spannend want het is weer een stap in de goede richting. Als dat allemaal goed is gegaan, beginnen we in augustus met de eerste keer insemineren. Ik kan het oprecht nog niet geloven maar het is toch echt bijna zover. Zo onwerkelijk en de dagen kunnen niet snel genoeg voorbij gaan. Meer hierover in het volgende blog.


Mocht je na het lezen van deze blogs of doordat je zelf denkt 'hier ben ik nog echt benieuwd naar' vragen hebt, stel ze gerust. In een van de volgende blogs ga ik een blog wijden aan alle vragen die jullie als lezers hebben. Je kunt je vragen in een comment hier achterlaten onder dit blog maar je kan mij ook een Instagram DM sturen of je vraag via Twitter stellen onder deze tweet of via een DM.


Ik wil jullie bijdeze wel even enorm bedanken voor het lezen van de blogs. Ze zijn beide tot nu toe al meer dan honderd keer gelezen en dat vind ik echt ontzettend tof. Dankjewel!


Liefs,

Demi

267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

#2 De oproep