Zoeken
  • Demi Viring

#5 Gesprek met advocaat en het donorcontract

Afgelopen woensdag 28 juli 2021 was het zover: Thécla, onze donorvriend en ik hadden het gesprek over het donorcontract samen met Kim Smienk, onze advocaat. Zij is gespecialiseerd in LHBTI+ zaken en weet echt alles rondom donorcontracten voor LHBTI+ stellen. Het feit dat haar website al heel veel informatie geeft en erg transparant is, geeft op voorhand al een goed gevoel. Ik had van te voren al veel research gedaan naar verschillende advocaten maar merkte eigenlijk direct al dat een advocaat die niet gespecialiseerd is in LHBTI+ zaken minder goed voelde. Na een tijdje kwamen we bij Kim uit en na een keertje bellen en wat app contact hebben we het gesprek gepland. We hoefden voor die tijd eigenlijk niets voor te bereiden. Dat hadden we met z'n drieën wel al gedaan aangezien we op meerdere momenten lang hebben gebeld en daar uitgebreid over alles gesproken hadden.


Het gesprek begon (dit was een videobelgesprek) en Kim vertelde even in het kort wie zij is en wat haar werk inhoudt. Vervolgens vroeg ze aan Thécla en mij hoe ons proces er tot nu toe uit heeft gezien en waarom we nu bij Kim uitkwamen. Nadat wij dat allemaal uitgelegd hadden, vertelde onze donorvriend zijn verhaal waarom hij hiervoor heeft gekozen en hoe dat tot stand kwam. Daarna begon Kim met vragen stellen rondom het contract. Een aantal voorbeelden van vragen zijn: "Hebben jullie nagedacht of jullie een tweede kindje willen van dezelfde donor?", "Zijn er erfelijke ziektes bij de donorvriend?", "Kiezen jullie voor co-ouderschap?", "Wat gebeurt er met het kind als Thécla en Demi beide overlijden" en "Hoe zien jullie het voor je qua contact tussen donorvriend en kind?". Er waren nog heel veel meer vragen en konden hier dus allemaal uitgebreid over praten. Kim schreef ondertussen mee en haakte af en toe in op wat wij vertelden. Nadat we dit allemaal hadden besproken met z'n vieren legde kim nog even toe hoe het vanaf nu verder gaat. De volgende ochtend zouden we een e-mail krijgen met de opdrachtbevestiging en diezelfde avond hadden we het contract al in onze mailbox staan. We hadden een soort reserve afspraak gemaakt voor de dag erna om nog te kunnen videobellen mocht er dingen fout staan in het contract.


We vonden twee kleine dingen die voor ons niet klopte maar dat kon ik prima mailen naar Kim in plaats van met z'n vieren weer gaan videobellen. Mijn naam stond ergens verkeerd geschreven en er staat in het contract dat onze donorvriend niet zomaar foto's op social media mag delen van ons kind. Eerst stond er dat dat helemaal niet mag maar wij wilden graag dat dit verandert zou worden naar dat dit mag als Thécla en/of ik dat oké vinden. Want natuurlijk mag hij een foto delen van ons kindje als daar gelegenheid voor is. Aan het eind van het gesprek planden we ook alvast de datum waarop we het contract gaan tekenen. Dit moet fysiek in het bijzijn van Kim dus hebben we een datum ergens volgende week uitgekozen. Ze is enorm flexibel dus hoeven niet eens naar haar toe te komen, we konden zelf een plek kiezen waar we dan met z'n vieren zouden afspreken. Heel handig en fijn want dat maakt het toch net weer wat makkelijker voor ons allemaal.


Nadat het gesprek voorbij was hingen we allemaal op en kon ik alleen maar een soort piepgeluidjes van blijheid laten horen. Ik vond het gesprek zo goed gaan en ik vond alles heel duidelijk. Ik was heel blij met hoe inclusief Kim is in alles en alles viel ook nog meer op z'n plek tussen onze donorvriend en ons. Na zo lang wachten staat er nu eindelijk iets definitief op papier en dat voelt zo onwerkelijk. Als we het contract volgende week hebben getekend, is er niets anders meer wat we kunnen doen dan wachten. Wachten op de eerste eisprong en dan eindelijk de allereerste inseminatie. In de tussentijd hebben wij alvast wat zwangerschapstesten gekocht, want ja, dan heb je die maar klaarliggen haha. Dat voelde ook echt weer als een grote stap. Die liggen nu boven in de la van het badkamermeubel te wachten tot we ze kunnen gebruiken. 14 augustus is de eerste inseminatiedag en dan mogen we op 30 augustus de allereerste zwangerschapstest doen. We zijn dan op vakantie dus hoe leuk dat onze eerste test dan is op onze fijne vakantiebestemming.


Het idee voor mijn volgende blog is dat ik ga uitleggen hoe zo'n zelfinseminatie er nou eigenlijk uitziet. Wat heb je nodig, wanneer is insemineren verstandig, hoe reken je dat uit en welke andere opties heb je nog meer? Zelf inseminatie is natuurlijk niet de enige optie. Heb je inmiddels nog vragen gekregen? Laat ze gerust hieronder achter of stuur me een berichtje op Instagram of Twitter. Ik hoop dat jullie dit blog weer leuk vonden om te lezen. Ik beleef in ieder geval heel veel plezier van het schrijven van de blogs.


Veel liefs,

Demi

150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

#2 De oproep